Suroviny – hlávka kapusty, vařené uzené maso, trochu vařené rýže, cibuli, sádlo, sůl, pepř, vývar, rajský protlak
Postup – z hlávky opatrně odloupneme jednotlivé listy a v horké osolené vodě je postupně chvíli povaříme. Pak odřízneme silnější košťály a listy necháme okapat a vystydnout. Podle velikosti a množství listů si připravíme náplň. Na sádle opečeme dozlatova kostičky cibule a pak přidáme kostky uzeného masa. Orestujeme a vmícháme trochu vařené rýže. Ochutíme solí a pepřem a necháme vychladnout. Potom do jednotlivých listů lžicí dáme trochu náplně, zabalíme a závitky vkládáme do pekáče nebo hrnce. Ve vývaru nebo můžeme použít i vodu, která nám zbyla z pováření kapusty, rozmícháme rajčatový protlak, můžeme osolit nebo opepřit, to podle chuti. Pak podlijeme závitky a na mírném plameni povaříme asi půl hodiny. Já nezahušťuji, ale můžete v době vaření přidat trochu jíšky a provařit.