Suroviny – vepřové kosti, sůl, celý pepř, bobkový list, nové koření, kořenová zelenina, zelené natě
Na knedlíčky – 200 g goudy, 2-3 vejce, trochu strouhanky
Postup – kosti vložíme do studené vody, přidáme koření a uvaříme. Pak obereme maso a nakrájíme na drobné kousky. Směs kořenové zeleniny očistíme a nastrouháme nahrubo, dáme do polévky a asi 5 minut povaříme.
Sýr najemno nastrouháme, přidáme vejce a promícháme. těsto by nemělo být husté ani řídké. Vejce dáváme postupně podle potřeby. Přidáme pár lžic strouhanky, abychom mohli utvořit z těsta kuličky. Skládáme je na prkénku se strouhankou, pak je vhodíme do vařící polévky a chvilku povaříme, asi 3 minuty. Je třeba jeden ochutnat, hmota by měla být celistvá. Do polévky přidáme nasekané natě a dochutíme ji solí.