Zakysaná smetana v této polévce je nutná, jinak by byla nahořklá. Smetana hořkost pohltí a zůstane příjemná chuť zeleniny a šťovíku.
Suroviny – 2 větší brambory, 1 mrkev, kousek celeru, 2 hrsti červeného šťovíku, kousek másla, sůl, mletý pepř, celý kmín
Na dokončení – zakysaná smetana 16 %, vařená vejce
Postup – zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme celý kmín a uvaříme. Šťovík opereme, necháme okapat a překrájíme na menší části. Na másle ho lehce opečeme, pak vše z pánve vlijeme do polévky a asi 5 minut povaříme. Lehce okořeníme, přidáme i zelené natě.
Na talířích přidáme ke každé porci půlku vajíčka a větší lžíci zakysané smetany.