Suroviny – 500 g brambor, 100 g pohankových krup, 1 větší cibule, 200 g uzeného masa, sádlo, sůl, mletý pepř, celý kmín
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší části, přidáme kmín a sůl a uvaříme. Pohanku propláchneme teplou vodou, potom ji vodou zalijeme a přivedeme k varu. Povaříme 2 minuty, vypneme a necháme dojít. Je-li potřeba, přes sítko vodu slijeme.
Na sádle osmažíme dozlatova kostičky cibule a pak k ní přidáme a opečeme nadrobno nakrájené uzené maso.
Vodu z vařených brambor slijeme, část si ponecháme. Brambory rozšleháme na kaši, přidáme pohanku a většinu cibulové směsi. Podle potřeby přilijeme horkou vodu z brambor a ušleháme jemnou kaši. Dochutíme kořením a porce na talířích zdobíme odloženou cibulkou s uzeným.