Suroviny – 6 rohlíků, 6 vajec, 150 g uzeného masa, asi 4 hrsti špenátových listů, 4 hrsti nakrájené cibulové natě nebo 3 celé jarní cibulky, po hrsti petrželku a pažitku, plátek másla, mléko podle potřeby, sůl, mletý pepř, muškátový květ a oříšek
Postup – rohlíky nakrájíme na drobnější kostičky a zvlhčíme mlékem. Všechny zelené natě očistíme, omyjeme a necháme okapat. Máslo rozpustíme a opečeme na něm kostičky uzeného, pak přidáme pokrájené špenátové listy, lehce promícháme a necháme chvilku na ohni. Potom odstavíme a necháme vychladnout. Cibulovou nať nakrájíme na kolečka, petrželku s pažitkou nasekáme.
Do namočených rohlíků vmícháme žloutky, vše z pánve, pokrájené zelené listy, osolíme, opepříme a přidáme trošku muškátového květu a strouhneme maličko oříšku. Ušleháme bílky se špetkou soli a opatrně vmícháme do hmoty. Když si nejsme jisti, na pánvi usmažíme malý vzoreček, popřípadě potom dochutíme.
Směs přendáme do máslem vymazaného pekáče a pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Doplníme zeleninovým salátem, můžeme podávat i s upečeným drůbežím masem nebo použít jako nádivku do masových rolád.
Též jsem, Alenko, dělala velikonoční nádivku, dávala jsem tam též jarní cibulky a baby špenát a docela se mi povedla.
A kromě beránka a tradiční buchty s citrónovou polevou se mi ještě pěkně vyvedly buchtičky – část jich byly plněné povidly a část kakaem smíchaným s cukrem. Chutnaly všem.
Jiřina
Jiřinko, ani nepochybuji, že by nebyla dobrá, vždyť vaříš výborně. U buchtiček mě zarazila náplň, povidla jsou jasná, ale kakao s cukrem? Jen tak sypký prášek promíchaný s cukrem a zabalený do kynutého těsta?
Alenko, já jsem to tam chtěla napsat, jak to je, ale potom jsem si říkala, jestli bych to napsala dostatečně srozumitelně. Já jsem to kakao s cukrem na každém připraveném kousku těsta ještě pokapala důkladně máslem, zabalila stejným způsobem jako povidla, takže z toho potom při pečení vznikla taková poločokoládová hmota. Moje maminka pekla, a já jsem se to naučila též, stejným způsobem kakaový závin – jako když někdo peče makový, tak u nás byl oblíbený kakaový. Podmínkou je tam dost toho másla, aby nádivka nebyla suchá. Před pár týdny jsem jej též pekla, chutnal všem, zůstalo mi trochu toho kakaa smíchaného s cukrem, tak jsem to zkusila do těch buchtiček. A vyšlo to. Možná by to bylo dobré i s nutelou, ale to já nebudu zkoušet, když, tak zůstanu u toho kakaa. Takže tak…
Milá Jiřinko, tak s máslem smíchané kakao, to už jsem používala, myslím do závinu. Nutella je taky dobrá, tu dávám do listového těsta. Vyzkouším tvoje buchtičky, co na ně u nás řeknou -:)