Suroviny – polovinu kostky droždí, půl lžičky cukru, lžička soli, 50 ml oleje, asi 100 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 100 g zakysané smetany, asi 150 g vařených brambor
Suroviny na zelný přídavek do těsta – asi 200 g jarního zelí, sůl, trošku oleje, mletý černý pepř
Suroviny na dokončení – rozkvedlané vejce, různá semínka nebo hrubší sůl, kmín, mák…
Postup – nejprve najemno nakrouháme zelí, osolíme ho a na troše oleje ho opečeme. Je-li potřeba, trošku ho podlijeme a chvilku dusíme. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, popřípadě cukrem a necháme vychladnout.
Z droždí, cukru a vlažného mléka umícháme kvásek a necháme ho vykynout. Do mouky přidáme sůl, olej, mléko, smetanu, kvásek a najemno nastrouhané brambory. Promícháme a do hustšího těsta vmícháme podušené zelí. Zpracujeme těsto, přikryjeme a necháme hodinku kynout.
Z těsta potom vyválíme placky a vykrájíme větší kolečka. Potřeme je vejcem, posypeme semínky a necháme na plechu ještě 10 minut dokynout. Potom v troubě upečeme. Podáváme se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k omáčkám. Já je podávala k vepřovému guláši.