Panenka pro vnučku

Korpus – ušleháme 5 vajec s 200 g cukru, pak přidáme 5 lžic oleje a lehce vmícháme 200 g polohrubé mouky. Pečeme ve vyšší bábovkové formě.

Pokud potřebujeme vyšší korpus, podle velikosti panenky, rozdrtíme pár cukrářských piškotů, smícháme s krémem a trochou marmelády a táhnoucí hmotou domodelujeme tvar podle potřeby.

Upečenou bábovku několikrát prokrojíme. Promazávala jsem jíškovým kakaovým máslovým krémem. Po slepení vsuneme panenku, umyla jsem ji a obalila folií, upevníme promazanými piškoty, aby pevně stála. Pak popřípadě dotvarujeme hmotou, jak píši výš.

Chtěla jsem panence udělat šaty z marcipánu, ale v tom teple mi tekl pod rukama, tak přišel na řadu krém. Marcipán bude příště…

Krém na šaty – 2 kostky másla ušleháme a po částech zašleháme 1 slazené kondenzované mléko.

Křehtíky

Kynuté pečivo plněné rozinkami. Kateřinské babské bály se lišily od běžných tím, že po celý čas byla jen dámská volenka. Změna nastala až o půlnoci, a pouze na jeden tanec. Odměnou za čekání, až si budou moci muži vybrat tanečnici sami, jim byl sladký křehtík tvarem připomínající mazaneček, ale plněný rozinkami namočenými v rumu.

Hrnek rozinek namočíme den předem do rumu. Pak scedíme a necháme okapat.

Na těsto si připravíme 500 g hladké mouky, 100 g cukru, 30 g droždí, vanilkový cukr, 80 g másla, 60 g žloutků, špetku soli, vlažné mléko.

Umícháme kvásek, necháme ho vykynout. Pak smícháme všechny suroviny, vypracujeme běžné kynuté těsto, necháme vykynout. Ze stejně velkých kousků uděláme placičky, naplníme rozinkami, spojíme k sobě a ukoulíme bochánek. Potřeme vejcem, necháme ještě chvíli kynout a upečeme.

Koláče družbance

Velké koláče zvané družbance se pekly na čtvrtou postní neděli. Tento den chodíval do domů s děvčaty na vdávání družba, aby dojednal námluvy. Potom přišel již se ženichem na velikonoční pondělí o pomlázce.

Těsto – 500 g hladké mouky, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru, 4 žloutky, 80 g másla, 30 g droždí, citronová kůra

Klasicky zpracujeme kynuté těsto s kváskem, necháme vykynout, vytvarujeme koláče, naplníme, necháme ještě chvíli dokynout a pečeme.

Náplň tvarohová – 250 g tučného tvarohu v kostce, cukr podle chuti, vanilková semínka, 2 žloutky

Náplň povidlová – povidla, cukr, rum

Náplň ořechová – 90 g mléka, 100 g mletých ořechů, cukr podle chuti, chvíli povaříme, po vystydnutí přidáme vanilková semínka, rum a podle potřeby mleté piškoty

Náplň maková – 150 g mléka, 100 g mletého máku, cukr podle chuti, povaříme, pak vmícháme trošku mleté skořice, rum a piškoty, jsou-li potřeba

Domácí verze bez krajů

Dortík s kachňátky

Upekla jsem plát těsta – 5 bílků jsem ušlehala, pak zašlehala 200 g krupicového cukru, 5 žloutků, vmíchala 200 g polohrubé mouky. Po vychladnutí jsem z plátu vykrájela tři menší kruhové korpusy.

Promazala nugátovým krémem – z 50 g másla a 30 g hladké mouky jsem umíchala jíšku, zalila hrnkem studeného mléka a chvíli provařila. Ve vodní lázni vychladila. Ušlehala jsem kostku másla, 150 g moučkového cukru a 50 g kakaového prášku a po lžicích zašlehala ne příliš studenou kaši.

Dortík jsem potáhla mandlovým marcipánem.

Dort k 40. výročí svatby

Bohužel nemám vyfocený rozkrojený, tak někdy příště přidám fotku.

Plát piškotu – 4 vejce ušleháme se 150 g cukru, lehce pak vmícháme 80 g hladké mouky a 15 g kakaového prášku. Upečeme plát, rozkrájíme na pásy asi 7 cm široké, potřeme krémem a stáčíme na plechu do spirály.

Krém – 250 g tučného tvarohu v kostce, 500 g mascarpone, 250 smetany na šlehání v domečku, 2 vanilkové cukry, 150 g moučkového cukru, vše ušleháme

Pohár Lotus

Sušenky Lotusky nalámané a vstvené s karamelovým pudinkovým krémem.

Krém – 1 karamelový pudinkový prášek uvaříme v 300 ml mléka, vložíme do studené lázně a za občasného míchnutí necháme trochu vystydnout. Pak přendáme do mísy, přidáme 100 – 150 g moučkového cukru a šleháme do vychladnutí. Nesmí být ale pudink studený. Poté po částech zašleháváme povolené máslo.

Ovocný koláč s kefírem

Pečete koláče s ovocem? Vyzkoušejte tento s kefírem, je lehký, vláčný a moc dobrý. Byla jsem ráda, když jsem ho stačila vyfotit na pekáči, než byl odnesen koláč i pekáč.

Asi z 60 g másla, přiměřené dávky krupicového cukru a hrubé mouky užmouláme drobenku. Připravíme si ovoce.

Ušleháme 2 vejce, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, pak přilijeme 40 g oleje a 200 g kefíru. Nakonec vmícháme asi 250 g polohrubé mouky s 1 kypřícím práškem do pečiva. Těsto nalijeme na velký plech, poklademe ovocem, které protřeseme s hrubou moukou, aby příliš nekleslo, posypeme drobenkou a upečeme.

Dortík skoro bez cukru

Spodní část – 100 g sušenek firmy Gullon bez cukru a 15 g kakaového prášku rozdrtíme, spojíme s rozpuštěným máslem, asi 50 g. Hmotu natlačíme do ráfku o průměru 15 cm a necháme vychladit.

Krém – 250 g mascarpone, 3 lžíce sladidla Erythritolu a 250 ml smetany na šlehání v domečku ušleháme. Rozetřeme na sušenkový základ.

Čokoládu bez cukru rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme na povrch dortíku.