Tyto lízátka ocení hlavně děti.
Suroviny na těsto – 2 vejce, 150g cukru krupice, 150g másla, 60ml mléka, 240g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, špetku soli
Na dokončení – 200g mandlového marcipánu, 60g másla, višňová marmeláda, čokoláda na polití, špejle na zapíchnutí, krém nebo jiné ozdobičky
Postup – utřeme máslo s cukrem, pak přidáme po jednom vejce, přimícháme mléko, mouku s práškem a špetkou soli. Pečeme např. v dortové formě a necháme vychladnout. Studené těsto rozdrobíme nebo nasekáme sekáčkem a do jemné hmoty přimícháme nastrouhaný marcipán, změklé máslo a tolik marmelády, abychom vytvořili těsto, z kterého se nám dobře budou tvořit kuličky. Ukoulíme z hmoty kuličky a necháme je chvíli v ledničce ztuhnout.
Čokoládu si rozpustíme a kousek špejlí do ní namočíme, pak napíchneme kuličku a polijeme ji čokoládou. Necháme okapat a špejli píchneme do podložky, kde nám budou špejle držet. Já jsem zvolila polystyrén. Když budeme zdobit cukrovím sypáním, učiníme tak, než čokláda zaschne. Jestli jsme si vybrali krém, necháme čokoládu zaschnout a pak krémem v sáčku zdobíme. Recept na krém je v oddělení krémů, vyberte si máslový, bez přídavku pudinku nebo kaše, bude lépe držet na kuličce.