Klasika, můžeme použít různé druhy ovoce, které vždy posypeme žmolenkou, která zachytí šťávu z ovoce a současně ho osladí, některé ovoce bývá trochu kyselejší.
Suroviny na dva velké plechy – 600g polohrubé mouky, 100g cukru krupice, 100g másla, 40g droždí, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 2 žloutky, mléko podle potřeby
Žmolenka – stejné množství másla, hrubé mouky, cukru, je – li ovoce kyselejší, přidáme o trochu více cukru
Postup – nejprve si připravíme kvásek – vymícháme ho z droždí, cukru, mouky a teplého mléka. Necháme vzejít a přidáme do mísy k prosáté mouce, cukru, vanilce, rozpuštěnému tuku, žloutkům a soli. Podle potřeby přidáme vlažné mléko a propracujeme těsto. Necháme hodinku vykynout. Mezitím si připravíme ovoce, vypeckujeme nebo větší pokrájíme. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, rukou ho jemně roztlačíme na vymazané plechy. Poklademe ovocem, dáváme dužinu na povrch, slupka zachytí šťávu při pečení. Posypeme žmolenkou a necháme ještě asi 10 minut kynout. Potom upečeme.