Jahodové přesnídávky

Vařila jsem přesnídávky poprvé pro svou vnučku.  Načetla jsem rady na internetu a ve svých kuchařkách o zavařování. A vybrala jsem postup, který popíši. Nevím, jestli se náhodou nezačnou kazit, ale domnívám se, že by neměly. Chuťově jsou moc dobré, všichni jsme ochutnali.

Kilo jahod jsem omyla a rozmixovala. Nalila do hrnce, přidala 150 g cukru a po uvedení do varu vařila za stálého míchání 5 minut. Potom jsem přesnídávku nalila do malých skleniček od jogurtů. Skleničky jsem vložila do vyššího hrnce, ve kterém jsem měla již trochu vařící vody. Pak jsem dolila tolik teplé vody, aby byly skleničky ponořeny. Po uvedení do varu jsem vařila 20 minut. Pak jsem naběračkou část vody odlila a skleničky pomocí chňapky vyndala na prkénko. Po vytažení byla víčka vyklenutá vzhůru, pak postupně klesla.

Asi je možné zavařit jahody i bez cukru, ale nám se zdálo, že nejsou dost sladké a že by je Monička nemusela jíst. A také se cukrem otupí jejich kyselost. Jiné ovoce, hlavně jablka, již udělám bez cukru. Úplně jsem zavrhla doporučovaný pudink na zahuštění. Je to zbytečné, výživa není řídká, a navíc sterilovat škrob se mi nezdá příliš vhodné. Když už by někdo trval na pudinku, ať raději zvolí čistý škrob, maizenu nebo solamyl, vyhne se barvivům.

Mé snažení mi zanedlouho zhodnotí Monička,  ta bude mít hlavní slovo. Ale to si musím ještě pár dní počkat…Jahodové přesnídávky

1 komentář u „Jahodové přesnídávky

  1. Alena Autor příspěvku

    Jen doplním, všimla jsem si, že na recept kliklo včera několik lidí. Jahodová přesnídávka zavařená podle tohoto receptu bez problému vydržela do těchto dní. Už jsem začala chystat novou…

    Na podzim minulého roku jsem připravovala přesnídávku z jablek. Jen jsem po umytí vykrájela jádřinec, neloupala, nakrájela na větší kousky a ve vysokém hrnci povařila několik minut do změknutí. Pak jsem vše rozmixovala, dala do malých skleniček a zavařila klasicky v hrnci. 20 minut při 85 stupních. Bez cukru, bez škrobu, bez žádných přísad. A musím napsat, že ji jedli všichni, všem chutnala…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *