Marcipánové kytičky

Linecké těsto, oříšková náplň, chuť doplňuje mandlový marcipán.

Suroviny na těsto – 300g hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 2 žloutky

Suroviny na náplň – 200ml mléka, 2 lžíce medu, 50g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100g lískových oříšků, dětské piškoty

Na dokončení – 400g mandlového marcipánu, kytičky z marcipánu na ozdobu

Těsto – zpracujeme na vále klasické linecké těsto, necháme odpočinout a potom vykrajujeme větší formičkou kytičky. Upečeme a necháme uležet v chladu.

Náplň – připravujeme asi 14 dní před  podáváním cukroví. Umeleme si oříšky a dětské piškoty. Množství piškotů nelze přesně říci, asi 150g, záleží na hustotě náplně. Mléko smícháme s medem, cukrem a vanilkou a přivedeme k varu. Přisypeme nastrouhané oříšky a krátce povaříme. Necháme vystydnout a zahustíme piškotovou drobenkou. Náplň by neměla být příliš hustá ani řídká, pokládám ji na pečivo lžičkou a krásně drží tvar kopečku.

Dokončení – podle množství upečených kytiček si vykrájíme stejný počet kytiček  z mandlového marcipánu. Použijeme stejnou vykrajovačku. Vytvoříme si z téhož marcipánu kytičky na ozdobu.  Na upečené linecké kytičky lžičkou vytvoříme z náplně kopeček, který přikryjeme marcipánovou kytičkou a ozdobíme kvítkem z marcipánu.Marcipánové kytičky

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *