Medové řezy

Suroviny na těsto – asi 620 g hladké mouky, 1 lžička kakaového prášku, 2 lžičky jedlé sody, 100 g medu, 50 g smetany na šlehání, 1 větší vejce, 150 g másla, 150 g krupicového cukru

Suroviny na krém – 500 g másla, 2 plechovky sladkého kondenzovaného mléka

Na dokončení – mandlový likér

Postup – ve vodní lázni nahřejeme med, smetanu, vejce, máslo a cukr. Teplou směs odstavíme a necháme ji chvíli chladnout. Na vále smícháme mouku, kakao a sodu a postupně přiléváme vlažnou tekutou směs. Nejprve zpracujeme jen nožem, zabalujeme do mouky, později už jako běžné těsto. Jemné těsto rozdělíme na tři stejné díly a postupně na pečícím papíru ve velikosti plechu malým válečkem rozválíme. Pečeme asi 8 – 10 minut, poznáme podle tlaku prstu. Placky jsou po vychladnutí tvrdé.

Máslo necháme povolit a pak ho našleháme. Postupně po částech přiléváme mléko. Hotový krém je řidší než bývá běžné, ale to je v pořádku. Je třeba, aby krém navlhčil pláty.

Upečené pláty seřízneme ostrým nožem na stejnou velikost. Odřezky rozdrtíme. První plát položíme na tác či plech a z jedné strany potřeme likérem. Na něj natřeme stejnoměrně krém. Přiložíme druhý plát, opět potřeme likérem a krémem. Přiložíme i třetí, postup opakujeme. Poslední vrstvu krému posypeme nadrcenými drobečky. Necháme do druhého dne v chladu rozležet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *