Šachovnicový kulatý dort

Skládaný dort do tvaru šachovnice. Je hodně vysoký, protože je složen ze čtyř dortových plátů.

Suroviny na těsto – světlé těsto – 4 vejce, 160g cukru krupice, 160g polohrubé mouky, 4 lžíce oleje

tmavé těsto – 4 vejce, 160g cukru krupice, 120g polohrubé mouky, 40g práškového kakaa, 4 lžíce oleje

Suroviny na krém – 50g másla, 50g hladké mouky, asi 350ml mléka, 350g másla, 40g práškového kakaa, 150g cukru moučky

Suroviny na dokončení – 500ml smetany na šlehání 40%, 250ml smetany na šlehání 31%, 20g práškového kakaa, 2 lžíce cukru krupice

Postup na piškot – z uvedených surovin upečeme dva pláty světlého a dva pláty tmavého těsta. Nejprve ušleháme bílky, přidáme cukr, žloutky, olej a nakonec vmícháme mouku. U tmavého korpusu smícháme kakaový prášek s moukou a nakonec lehce vmícháme do těsta. Postupně upečeme a necháme vychladnout. Z každého korpusu vykrojíme pomocí papírových šablon nebo vykrajovátek čtyří kruhy, které potom střídavě složíme do tvaru kruhového korpusu. Jednotlivé korpusy promazáváme krémem a skládáme na sebe, opět střídavě. Krémem potřeme i povrch a strany, které posypeme drcenými lískovými ořechy. Zdobíme ušlehanou šlehačkou.

Krém – v rendlíku rozpustíme máslo, přisypeme mouku a spojíme v jíšku. Zalijeme ji studeným mlékem, provaříme a za občasného promíchání necháme vychladnout. Změklé máslo ušleháme s cukrem, přidáme kakao a nakonec po lžicích uvařenou moučnou kaši.

Šlehačku si připravíme den dopředu. Půl litr smetany nebudeme ochucovat, jen ji svaříme a dáme ji do ledničky vychladit. V druhé smetaně rozmícháme 20g kakaa a 2 lžíce cukru, svaříme a také necháme vychladit. Druhý den je postupně vyšleháme a pomocí sáčku s ozdobnou špičkou ozdobíme.

Šachovnicový kulatý dortŠachovnicový kulatý dortŠachovnicový kulatý dort

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *