Kuřecí polévka

Polévky vaříme v teplejším počasí vyjímečně, občas masové vývary se zeleninou.Podobně dělám polévku hovězí, vepřovou nebo z drůbežího masa. Zeleninu, kterou přidávám, střídám podle toho, kterou mám k dispozici, ale nejvíce dávám přednost kořenové.

Suroviny – skelety kuřecí nebo hovězí přední s kostí, sůl, několik koleček nového koření, celého pepře, asi 2 bobkové listy, zeleninu na vaření – větší kousky kořenové zeleniny a asi 2 neoloupané cibule. Do uvařené polévky si připravíme zeleninu nastrouhanou nebo nakrájenou na nudličky. Chceme – li těstovinovou zavářku – pak nudličky, malé flíčky, písmenka…

Postup – kosti nebo maso omyjeme, větší kusy nasekáme na menší kousky a vložíme do většího hrnce. Zalijeme studenou vodou, přidáme koření a sůl, zeleninu a omytou, ale neloupanou cibuli. Přivedeme k varu a pěnu, která se vytvoří, sebereme a vyhodíme. Vaříme pomalu podle druhu masa 1,5 – 2 hodiny, ale můžeme i více, chuť polévky bude lepší.

Po uvaření polévku přecedíme, obereme maso z kostí a nakrájíme na drobné kostičky. Na másle si osmažíme zeleninu, můžeme přidat trochu hladké mouky, opečeme ji, přidáme do polévky a povaříme. Nemusíte zahušťovat moukou, ale zeleninu opékám, má pak lepší chuť. Vyvařenou zeleninu již zpátky do polévky nedávám, připravuji si směs zeleniny nové, přidám i jiné druhy, které mám doma. Přidáme nudličky a krátce povaříme. Můžeme dosolit, je-li třeba, nakonec vmícháme usekané bylinky, petrželku nebo pažitku.Kuřecí polévka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *