Cukrářské piškoty a moučník s mascarpone

Piškoty se hodí na nepečené dorty, jsou měkčí než běžně prodávané a daleko chutnější. Nasají do sebe chuť krému, ale nerozmočí se, podrží si tvar. Skládala jsem moučník do misky, které mělo dno 16 krát 16 centimetrů. Na naplnění mi stačila jedna dávka těsta na piškoty a množství krému, které popíši u receptu. Upekla jsem piškoty na jenom plechu, byly 8 cm dlouhé a bylo jich 27. Zbytek těsta jsem rozetřela do čtverce 16 krát 16 a upekla zvlášť. Těsto jsem stříkala pomocí sáčku se širší otvorem zdobítka a pekla na pečícím papíře.

Suroviny na těsto – 3 vejce, špetku soli, 150g cukru krupice, 150g hladké mouky, 1 lžičku citronového cukru

Suroviny na krém – 500g mascarpone, 200g smetany na šlehání, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový lusk

Postup – ušleháme si bílky se špetkou soli, zašleháme cukr s citronovým cukrem, potom po jednom přidáváme žloutky a vše ušleháme do hustého krému. Pak lehce vmícháme mouku, nastříkáme piškoty na plech, pocukrujeme moučkovým cukrem a upečeme. Hlídáme při pečení, měly by být světlejší, když si nejsme jisti, píchneme špejlí. Upečené piškoty nesundáváme, necháme vychladnout a pak je sloupneme.

Na krém si v míse promícháme do hladka mascarpone s moučkovým cukrem. Vanilkový lusk rozřízneme, nožem shrneme zrníčka a přidáme je k sýru. Ušleháme si šlehačku a zlehka ji vmícháme do mísy s mascarpone.

Při skládání moučníku dáme na dno celý upečený plát piškotu, potřeme krémem, přidáme další vrstvu piškotů a krému. Skládáme do vypotřebení všech surovin, podle toho, jakou jsme zvolili formu a množství piškotů a krému. Necháme do druhého dne uležet a zdobíme ovocem. Můžeme přidat ovoce i na krém při skládání moučníku. Já jsem to tentokrát neudělala, protože máme pocit, že už jsme ovocem přesyceni…Cukrářské piškotyMoučník s mascarpone

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *