Lasagne s mletým masem a omáčkou

Na pokrm si připravíme plátky těsta, buď si je připravíme sami a pak je uvaříme, ale ne zcela, protože změknou ještě při pečení. Nebo si koupíme hotové pláty, které se buď vaří nebo jsou i takové, které se pokládají neuvařené. Ty jsme zvolili tentokrát my.

Dále budeme potřebovat bešamelovou omáčku a rajčatovou omáčku s mletým masem. Budou se prokládat jednotlivé vrstvy, na pláty těstovin přijde bešemelová omáčka a masová směs. Poslední vrstvou budou těstoviny s bešamelem posypané parmezánem.

Na bešamel si připravte 1 cibuli, asi 100g másla, asi 80g hladké mouky, asi 1 litr mléka, bílý pepř, strouhaný muškátový oříšek, sůl. Na másle opečeme kostičky cibule, pak přisypeme mouku a promícháme. Přilijeme studené mléko, prošleháme, okořeníme a přivedeme k varu. Potom na malém plameni pomalu za stálého míchání asi 20 minut prováříme. Nakonec dochutíme a procedíme.

Na rajčatovou omáčku si připravte cibuli, asi půl kila mletého masa, 2 stroužky česneku, sůl, olivový olej, loupaná čerstvá rajčata nebo sterilovaná, rajčatový protlak, pepř. Cibuli opečeme na oleji, přidáme rozmělněné mleté maso a důkladně orestujeme. Pak vše zalijeme rajčaty a protlakem, okořeníme a povaříme. Přidáme utřený česnek, máme-li omáčkou řídkou, můžeme zahustit jíškou. Ale my nezahušťujeme, většinou bývá tak akorát. Necháme trochu prochladnout a můžeme skládat těstoviny.

Pekáček na pečení si vymažeme máslem, skládáme jednotlivé vrstvy, povrch posypeme strouhaným parmezánem a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Lasagne s mletým masem a omáčkou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *