Skládaný dort

Upozorňuji, že výška dortu bude tak veliká, jak široké pásky těsta si nakrájíte. Já jsem pekla na jednom plechu a volila jsem šíři 4 cm. Když budete chtít dort vyšší, upečte pláty dva a krájejte pruhy tak široké, jak chcete mít vysoký dort. Při krájení dortu se objeví svislé proužky tvořené marmeládou a krémem.

Suroviny na korpus – 6 vajec, 140g krupicového cukru, 80g polohrubé mouky

Suroviny na krém – 250g másla, 3 vejce, 150g krupicového cukru

Na dokončení – řidší rybízovou marmeládu, ušlehanou smetanu na zdobení, čokoládové hoblinky

Postup – na plát si ušleháme tuhý sníh, pak zašleháme cukr a po jednom žloutku. Nakonec lehce vmícháme mouku. Nalijeme na plech s pečícím papírem a upečeme dorůžova. Sundáme z plechu, neotáčíme, necháme vychladnout. Potom nakrájíme po delší straně na pruhy  široké 4 cm.

Máslo si necháme povolit. Ve vodní lázni ušleháme do husté pěny vajíčka s cukrem. Když se začínají odlepovat ze dna a jsou prohřátá, odložíme je a necháme vychladnout. Potom ušleháme máslo a po lžicích zašleháme žloutkovou směs.

Jednotlivé pruhy těsta potíráme marmeládou a krémem. První pruh stočíme do rolády a posadíme ji do středu podnosu na dort. Po obvodu pak postupně navinujeme jednotlivé potřené pruhy těsta. Tam kde skončíme, dalším začínáme. Složíme kruhový korpus, povrch potřeme zbytkem krému, strany záleží na nás, moderní je nechat bez potěru. Zdobíme krémem, máme-li ho, nebo ušlehanou smetanou a čokoládou. Skládaný dortSkládaný dort

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *