Ukrajinský mrkvový salát

Tento salát je neobvyklý. U nás ho dělávala babička a později maminka pouze jednou ročně, na Štědrý den a podávaly ho se smaženým kaprem. Zajímavostí je, že se jí vychlazený. Je třeba ho nechat jeden den odležet v chladu. U příležitosti pravoslavných vánoc,  na které jsme kdysi  také pamatovali, jsem ho připravila i letos.

Suroviny – 4 větší mrkve, 2 cibule, olej, sůl, mletý pepř, středně velký rajský protlak

Postup – mrkev oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostky. Na oleji opečeme dozlatova kostičky cibule, přidáme mrkev, osolíme, opepříme /o trochu více než je běžné/, malinko podlijeme vodou a dusíme doměkka. Před koncem dušení přimícháme protlak a ještě asi 5 minut restujeme. Necháme v misce vychladit v ledničce a druhý den podáváme studené. Ukrajinský mrkvový salát

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *