Metrový dort dle Jiřinky

Jiřinčin recept pro ty, kterým stačí pouze jeden upečený chlebíček, nepotřebují dva korpusy, světlý a tmavý. Můžete ale z těsta upéct postupně nebo najednou, máte – dvě stejné formy, dva chlebíčky a pak spojovat krémem. Jiřinčin piškot je moc dobrý… Jiřinka polévala dort čokoládou, já jsem tentokrát zvolila potěr krémem, aby oba moje moučníky nebyly polity čokoládou. Ale chtěla jsem Jiřinčin dortík konečně vyzkoušet, nějak se k němu nemůžu dostat…

Suroviny – 4 vejce, 180 g cukru, vanilkový cukr, 1 lžička citronové šťávy, 200 g polohrubé mouky, půl lžičky pečivového kypřícího prášku, lžíce kakaa, asi 2 lžíce smetany, špetka soli

Suroviny na krém – 600 ml mléka, 3 lžíce cukru, 2 pudinkové vanilkové prášky, 100 g moučkové cukru, 300  g másla

Postup – žloutky ušleháme s cukrem a vanilkou. Zvlášť vyšleháme bílky se solí a pak spolu s moukou přidáváme do žloutkové pěny. Nakonec si necháme trochu sněhu a tím těsto vylehčíme. Polovinu těsta odlijeme a do jedné části vmícháme kakaový prášek s troškou smetany nebo mléka, aby těsto nebylo příliš hutné. Světlé těsto nalijeme  do chlebíčkové formy, na něj rozložíme kakaové a vidličkou trochu promícháme a upečeme.

Z mléka, cukru a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink, občas míchneme a počkáme až vychladne. Máslo utřeme s cukrem a po lžicích přidáváme ne příliš studený pudink. Do poloviny krému zatřeme kakaový prášek.

Upečený chlebíček rozkrájíme na plátky, slepujeme střídavě vanilkovým a kakaovým krémem a rovnáme za sebou. Stlačíme k sobě, potřeme po povrchu a dozdobíme. 

 

2 komentáře u „Metrový dort dle Jiřinky

  1. Jiřina Tabášková

    Milá Alenko, vypadá to moc pěkně, možná to příště též zkusím nazdobit krémem místo té čokoládové polevy.

    Jen bych chtěla trochu doplnit, kromě vanilkové a kakaové náplně tam dávám ještě též náplň kávovou – takže ten původní vanilkový krém dělím na tři části a při plnění je pravidelně ve stejném pořadí střídám. Do té třetí části přidávám trochu jemně umleté zrnkové kávy – zhruba jednu kávovou lžičku.

    Ale to už není podstatné, záleží na každé z nás, jakou náplň zvolí. Při střídání náplní mezi jednotlivými plátky je možné jednu krémovou nahradit třeba i marmeládou, nejlépe kyselkavou rybízovou. Setkala jsem se s tím, je to trochu odlehčení i určité osvěžení chutě.

    Jiřina

  2. Alena Autor příspěvku

    Jiřinko, děkuji za doplnění, určitě vyzkouším i s kávovým krémem. Já do něj většinou dávám kávu vařenou, mletou jsem asi nedávala. Marmeláda by jistě nebyla špatná, další dobrý tip. Díky

    Alena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *