Vánočka

Podařilo se mi nafotit pár posledních plátků,  vánočka zmizela rychlostí blesku. Je výborná, ale potřebuje dostatek času na přípravu a kynutí. Začnete den před pečením, připravte si všechny suroviny na jedno místo, aby měly stejnou pokojovou teplotu. A hlavně, rozinky namočte alespoň přes noc do rumu…

Suroviny na jednu větší vánočku – 500 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 125 g másla, 70 g cukru, 40 g droždí, 1 vejce, 1 žloutek, větší špetku soli, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr. 100 g rozinek, 100 g kandované citronové kůry nebo ovocné směsi, 3 lžíce rumu, mléko podle potřeby

Na dokončení – moučkový cukr, vejce, mandlové lupínky

Postup – mléko ohřejeme, droždí rozetřeme s trochou cukru, vmícháme pár lžic mléka a mouky. Vzniklou kašičku necháme přikrytou, aby droždí mohlo v teple vzejít.

Máslo opatrně rozehřejeme a necháme prochladnout. Mouku prosejeme a promícháme ji se solí a cukry. Do části mléka rozkvedláme vejce a žloutek, vlahé máslo, vykynutý kvásek a rum. Nyní tekutou část surovin vmícháme do sypké směsi a zpracujeme jemné a nelepivé kynuté těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

Mezitím si připravíme ochucující přísady. Kandované ovoce nasekáme, je-li větších rozměrů, rozinky scedíme a necháme okapat. Rozložíme vše na vál, přidáme vykynuté těsto, trochu hladké mouky podle potřeby a zapracujeme přísady do těsta. Vložíme ho zpátky do mísy, přikryjeme a další hodinu necháme kynout.

Poté těsto rozdělíme na devět stejných částí, z nichž vyválíme prameny. 4 spleteme na spodní část, ze tří upleteme prostřední patro a ze zbylých dvou vrchní. Před složením jednotlivých pater jemně hranou ruky stlačíme prostředek spodního dílu. Složenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak vložíme do předehřáté trouby a pozvolna upečeme. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *