Třídenní buchta

Nabízím rodinný recept na buchtu, kterou můžete upéct tři dny dopředu, někdy se to velmi hodí. Je to vyšší moučník upečený ve vyšším užším pekáči. po vychladnutí se nakrájí na tři hranolky a ty se ze tří stran polijí čokoládou. Ta uzavře vnitřek a moučník neokorá a naopak uložený na chladnějším místě se rozleží. Dnes jsem ho pekla s čokoládou a kandovaným ovocem, můžete do těsta přidat nasekané ořechy, rozinky nebo jiné sušené ovoce, předem namočené v rumu nebo alespoň ve vodě.

Suroviny – 250 g másla, 200 g cukru, 2 vanilkové cukry, 6 vajec, 500 g polohrubé mouky, 2 kypřící prášky do pečiva, asi 350 ml mléka, 2 lžíce kakaa, 100 g nasekané čokolády (použila jsem čokoládovou rýži), 100 g kandované citronové kůry, 100 g směsi kandovaného ovoce

Na dokončení – 150 g čokolády 70 %, podle potřeby máslo

Postup – připravíme si nejprve vložku do těsta. Nasekáme nebo nahrubo nastrouháme čokoládu, jakékoli ořechy nasekáme, kandované ovoce, je-li to potřeba také.

Máslo utřeme s cukry, přidáme postupně žloutky a vyšleháme. Zašleháme část mléka, potom ho přidáváme při vmíchávání mouky promíchané s práškem. Do jemného, spíše hustšího těsta přidáme ochucující přísady a pak ušlehaný sníh z bílků. Nejprve část, těsto je hutné, po rozmíchání dodáme zbytek, ten již jen načechráme. Těsto vlijeme do připraveného pekáče a pozvolna upečeme.

Když je moučník vychladlý, rozkrájíme ho podélně na tři hranoly a ze tří stran je potřeme čokoládovou polevou. Dozdobíme dle našich možností nebo přání.  Já jsem použila bílé čokoládové hoblinky a čokoládová srdíčka. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *