Jahodová polokoule

Suroviny  na těsto – 5 vajec, 200 g cukru, 200 g polohrubé mouky

Suroviny na náplň – 500 g mražených jahod, 250 ml smetany na šlehání v krabičce, 250 g mascarpone, semínka z půlky vanilkového lusku, 100 g moučkového cukru, 7 plátků želatiny

Suroviny na dokončení – 250 g mascarpone, 250 ml smetany na šlehání v domečku, čokoládové ozdoby

Postup – vejce ušleháme s cukrem a lehce vmícháme mouku. Těsto vylijeme na větší plech a upečeme. Když zchladne, rozkrájíme ho na pláty a ty na trojúhelníky podle velikosti polokulaté misky, v níž budeme moučník připravovat. Vyložíme dno a strany fólií, pak piškotovými kousky, přičemž si část ponecháme na uzavření formy.

Náplň jsem připravila z našich jahod, můžete použít jakékoli jiné ovoce. Já jsem je mražené povařila asi 5 minut a propasírovala. Do zchladlých vmíchala cukr a vanilková semínka. Mascarpone lehce promíchala a poté opět lehce vmíchala ušlehanou smetanu. Nakonec po částech přidala jahodovou dřeň.

Pokud máme vyloženou formu, dokončíme náplň. V trošce vody necháme změknout želatinu, pak ji pomalu ohřejeme, aby se rozpustila. Přidáme do ní pár lžic krému, promícháme a vše vlijeme do náplně. Lehce, ale důkladně spojíme. Hned nalijeme na piškot do výše, kterou jsme vyložili piškotem a přikryjeme vrstvou korpusu. Zakryjeme fólií a dáme vychladit, nejlépe do druhého dne.

Odstraníme vrchní část fólie, na formu položíme talíř a s formou otočíme, čímž moučník vypadne a můžeme dokončit jeho úpravu. Možná někdo jen pocukruje, já lehce promíchala mascarpone s ušlehanou smetanou a přidala čokoládovou ozdobu.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *