Brněnský jahodový dort

Na dort jsou potřeba dva kruhové piškotové pláty, jeden plát pečený v celku na větším plechu, krém, plno jahod, jahodová marmeláda a jeden den na rozležení.

Upečeme dva kruhové pláty. Dva větší bílky ušleháme se špetkou soli, postupně zašleháme 80 g krupicového cukru, 2 žloutky a 2 lžíce oleje. Nakonec lehce vmícháme 80 g polohrubé mouky. Těsto nalijeme do kruhové formy asi 20 – 24 cm velké a upečeme. Poté připravíme ještě jeden stejný korpus.

Nyní upečeme plát těsta. Postup je stejný, jen zvětšíme množství surovin. Já pekla z 5 vajec, 200 g krupicového cukru, 5 lžic oleje a 200 g polohrubé mouky. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a rychle upečeme. Ihned po vyndání s papírem sesuneme na podložku a necháme vychladnout. Piškot nesmí být příliš upečený, je třeba hlídat, aby se mohl později stáčet.

Ovoce omyjeme, necháme okapat, část si necháme na ozdobu, ostatní nakrájíme na plátky. Připravíme si i trochu jahodové marmelády, lepší je řidší konzistence.

Na krém  jemně promícháme 750 g mascarpone s moučkovým cukrem podle chuti, já dávám 50 g na jedno balení sýru. Přidáme vanilková zrníčka z lusku. 3 smetany v domečku, tedy 750 ml postupně ušleháme a také postupně jemně vmícháme do mascarpone. Tím máme připravený krém. Je dobré připravit krém jen z třetinové dávky a postupně připravit další. Lépe uhlídáte dobu šlehání smetany a i promíchání je jednodušší.

Z obdélníkového plátu nakrájíme stejně široké proužky po delší straně.

Nyní se pustíme do kompletování. Na tác položíme jeden kulatý plát, potřeme ho marmeládou a krémem. První proužek piškotu potřeme marmeládou místo jahod, které by vadily při prvním stáčení, které má být utažené, a krémem a stočíme do rolády. Tu postavíme na střed kulatého piškotu. Další proužky budeme stáček kolem této první části. Každý proužek potřeme krémem,  poklademe plátky jahod a zakryjeme slabší vrstvou krému. Skládáme dokola, až vyplníme celou plochu kulatého korpusu. Druhou kulatou část potřeme marmeládou a krémem a zakryjeme celý stáčený dort. Krémem potřeme i celý obvod a vršek a zdobíme podle svého přání. Necháme do druhého dne uležet, chutě se spojí. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *