Jemňoučké buchty

Suroviny – 500 g hladké mouky, špetka soli, 80 g cukru, 1 citronový cukr, 1 vanilkový cukr, 40 g droždí, 100 g másla,  4 žloutky, asi 250 ml mléka

Na dokončení – jakákoli oblíbená náplň, asi 150 g másla

Postup – z droždí, lžičky cukru a pár lžic teplého mléka umícháme  kvásek a necháme ho vykynout. Mezitím rozpustíme máslo, v troše mléka rozkvedláme žloutky, smícháme suché suroviny. Ze všech pak  zpracujeme jemné nelepivé těsto, přikryjeme ho a necháme vykynout. Pak ho rozdělíme na stejné části, jemně roztlačíme na placičku, naplníme a spojíme v buchtu.

Pečící nádobu vymažeme ze všech stran rozpuštěným máslem a naplněné buchty po omašlování máslem skládáme ne příliš těstě k sobě. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut dokynout. Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Po vytažení přikryjeme pekáč prkénkem nebo druhým stejným pekáčem a překlopíme. Nyní buchty hojně pocukrujeme prosátým moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým a necháme vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *