Pudinkový ovocný koláč

U nás naprostá jednička mezi litými koláči. Je velice rychlý, výtečně chutná, lze ho neustále obměňovat nejenom použitým ovocem, ale je výborný i s tvarohovou náplní doplněnou žmolenkou nebo makovou či ořechovou náplní.

Suroviny na těsto – 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, 150g cukru krupice, 130ml oleje, 130ml mléka, 300g hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 500g tvarohu ve vaničce, do něj 2 vanilkové cukry a cukr moučku podle chuti

Suroviny na žmolenku – 100g másla, 150g cukru krupice, 150g – 200g hrubé mouky

Ovoce – můžeme použít čerstvé drobné, větší překrájíme na menší kousky. V zimě použijeme kompotované, které necháme okapat a opět podle potřeby nakrájíme. Koláč je dobrý i s mraženým ovocem, které sypeme na koláč ještě zmrzlé, vybíráme drobné druhy jako jahody, maliny a podobně.

Postup – připravíme si ovoce, které chceme použít. Taktéž suroviny na  žmolenku promícháme rukou v míse, spojíme a rozdrobíme. Když použijeme jablka, přidáme do žmolenky lžíci mleté skořice. V další míse připravíme tvarohovou náplň – smícháme tvaroh, oba cukry a dosladíme podle chuti. A nyní se dáme do těsta. Je to velmi rychlé, postupně přidáváme a promícháváme suroviny. Nejprve dáme do mísy celá vejce, pak cukr a vanilkový cukr, pudinkový prášek. Do hladké hmoty vlijeme olej, poté mléko a nakonec prosátou mouku s práškem do pečiva. Mouku přisypeme najednou a rychle ji vmícháme do těsta. Upravíme hustotu, těsto má být trochu hustší, aby ovoce nepropadávalo na dno plechu. Promíchanou hmotu nalijeme na připravený plech, potřeme tvarohovou náplní, poklademe ovocem a žmolenkou. Koláč můžeme upéci i bez tvarohové náplně, je také moc dobrý. Pečeme na velkém plechu, těsta je poměrně hodně i ze dvou vajíček a při pečení nabyde a spojí se ovocem.

Pudinkový ovocný koláč

Pudinkový ovocný koláč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *