Vdolky s povidly, tvarohem a šlehačkou

Vdolky jsou pečené, proto mohou být lákavé pro ty, kteří počítají kalorie. Zdobení si lze také upravit podle toho jak kdo rád.

Suroviny – 500g polohrubé mouky, 100g cukru krupice, 100g másla, 40g droždí, 1 vanilkový cukr, špetka soli, mléko, 2 žloutky, vejce na potření

Suroviny na zdobení – švestková povidla, tvrdý tvaroh, smetana na šlehání, cukr moučku, rum

Postup – připravíme si kynuté těsto. Droždí smícháme s trochou cukru, teplým mlékem a moukou a zpracujeme kvásek, který necháme vzejít. Máslo rozpustíme a necháme trochu zchladnout. Mouku prosijeme, přidáme kvásek, cukr, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk, sůl, žloutky a podle potřeby mléko. Zpracujeme vláčné těsto a necháme asi 30 minut vykynout. Potom rozkrájíme na stejně velké kousky, tvoříme bochánky a necháme na plechu dokynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme. Necháme vychladnout a poté podélně rozkrojíme a ozdobíme.

Na zdobení si připravíme povidla, jestli je potřeba, ochutíme cukrem a určitě rumem. Některá kupovaná povidla jsou již sladká, cukr tedy nepřidáváme. Já používám svoje upečená, která jsou bez cukru. Přidávám pouze cukr moučku a rum, protože jsou chuťově moc dobrá, ale kupovaná můžete vylepšit mletou skořicí  nebo strouhaným perníkem. Povidly potřeme půlky vdolků, posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem a zdobíme ušlehanou smetanou. Můžete použít i nějakou jinou marmeládu, zdobit měkkým tvarohem nebo smetánkem.

Vdolky

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *