Makovky

U nás oblíbené sladké pečivo, které si mažeme marmeládou nebo medem.

Suroviny – 220ml mléka, 500g hladké mouky, 60g cukru krupice, 50g sádla, 6 g soli, 40g droždí, 1 vejce. Na dokončení – 1 rozkvedlané vejce, semínka máku

Postup – z droždí, lžíce cukru,mouky a trochu mléka vytvoříme kvásek a necháme vzejít. Do prosáté mouky přidáme vlažné mléko, cukr, rozpuštěné sádlo, sůl a kvásek. Zpracujeme hladké těsto a necháme asi 40 minut kynout. Potom vyválíme z části těsta kruh, rozdělíme ho na 6 nebo 8 trojúhelníků, podle toho, jak chceme mít velké makovky. Směrem od základny je stočíme ke špičce, tu zastrčíme pod rohlíček. Na plechu vytvarujeme rohlíčky a necháme ještě 30minut kynout. Potom pomašlujeme vajíčkem a posypeme nemletým mákem. Upečeme, jíme samotné nebo si je potřeme marmeládou nebo medem. Makovky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *