Knedlo, zelo, vepřo

V sobotu vařil manžel, jako ostatně skoro každou. Neřekl mi, co připraví, ale bylo mi jasné, že to bude něco z jeho oblíbené české kuchyně. A protože ví, že já bůček moc nemusím, přidal do pekáče i kousek libového plecka.

Suroviny – vepřové maso – prorostlý bůček nebo krkovičku, sůl, pepř, kmín, cibuli. Na zelí potřebujete lahvičku sterilovaného zelí, sádlo, hladkou mouku, sůl, cukr, cibuli.

Postup – maso očistíme, necháme vcelku, je-li potřeba ovážeme provázkem, aby drželo tvar. Nasolíme, trochu opepříme a posypeme kmínem. Necháme chvíli odležet. Pak vložíme do pekáče, který si vymastíme sádlem a na dno rozložíme plátky cibule. Maso během pečení otáčíme a poléváme výpekem. Po upečení maso vyndáme, do výpeku můžeme přidat trochu mouky, přimícháme všechny opečené kousky z pekáče, promícháme a povaříme. Maso po upečení nekrájíme hned, necháme ho chvíli odpočinout a poté rozkrájíme na plátky.

Příprava zelí – na pánvi si rozehřejeme trochu sádla, přidáme nakrájené  2 cibule, asi 5 lžiček hladké mouky, trochu soli a společně opečeme dozlatova. Zelí si povaříme, potom do něj vmícháme cibulovou jíšku, povaříme, osolíme a podle chuti přidáme cukr.

Podáváme s houskovými knedlíky, jestli potřebujete recept, je napsaný v oddělení příloh. Knedlo, zelo, vepřo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *