Martinské rohlíčky

Opět zkouška povidel, co kdyby se začaly kazit… Ale můžete si je naplnit i makovou náplní. Musím ještě zmínit, že hlavní zásluhu na vzhledu rohlíčků má syn, který je sypal mandlovými lupínky.

Suroviny – 500g polohrubé mouky, špetku soli, 2 žloutky, 100g másla, trochu citronové kůry – jestli máte chemicky neošetřenou, 100g cukru krupice, 40g droždí, mléko, 3 lžíce rumu

Na potření – vejce a lupínky

Postup – z droždí si připravíme kvásek. Máslo utřeme v míse s cukrem, přidáme žloutky, utřeme, pak vložíme ostatní přísady a zpracujeme vláčné těsto. Necháme asi hodinku kynout. Poté rozválíme dva kruhové pláty, rozkrájíme na osminky, na širší stranu dáme náplň a svineme. Klademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Necháme ještě asi 10 minut kynout a poté upečeme. Martinské rohlíčky

2 komentáře u „Martinské rohlíčky

  1. Dáša

    Milá Aleno,

    konečně došlo na rohlíčky, nemá to chybu. Dnes byl dokonce druhý pokus, jak dovnitř (povidlová, maková, tvarohová náplň), tak nahoru (mák, slunečnice, lněné semínko). A protože nebyl po ruce čistý rum, použila jsem do těsta bezinkový likér. V týdnu jsem to testovala na kolegyních v práci a dnes doma na širší rodině. Všichni moje experimenty (zatím) přežili a chválili.
    Určitě zase něco vyzkouším. Mějte se fajn, Dáša.

    1. Alena Autor příspěvku

      Paní Dášo,

      jsem ráda, že se Vám rohlíčky povedly, já také měním náplně i sypání podle toho co mám doma nebo na co má manžel chuť. Povidlová náplň u nás vede, je nejoblíbenější, než se čerstvě upečených povidel nasytí, nemá nic jiného šanci se prosadit.

      Před chvilkou jsem zkoukla nové fotky na Čekance a je opravdu nač se koukat. Nádherné věci, až mám chuť si nějakou drobnost zkusit. Moc hezké, jste velice šikovná!
      Alena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *