Rumový dort

Předem podotýkám, že toto není typický rumový dort. Možná jste si všimli, nepoužívám při vaření i pečení žádná dochucovadla, barviva nebo nějaké moderní přípravky zrychlující přípravu pokrmů. Barvím málo a výhradně na přání těch, kteří budou dortíky konzumovat. Ono to jednou začas neuškodí, ale používat je častěji jistě není moc vhodné. A proto  jsem tento recept vymyslela tak, abych se obešla bez barviček.

Suroviny  na dort – 6 vajec, 240g polohrubé mouky, 180g cukru krupice

Suroviny na rozvar – 120g cukru krupice, 1/8 l vody, 160g rybízové marmelády, 1/8 l rumu

Suroviny na polevu – 200g cukru moučky, 6 lžiček vody, 6 lžiček rumu

Postup – upečeme si dva stejné dorty – každý je ze 3 vajec, 120g mouky a 90g cukru. Nejprve si ušleháme z bílků tuhý sníh, v jiné míse našleháme žloutky s cukrem a pak střídavě přidáváme trochu sněhu a mouky, promícháváme. Nakonec si necháme trochu bílku a ten jen lehce přimícháme. Naplníme kulatou dortovou formu a upečeme. Upečené dorty necháme vychladnout.

Na rozvar k namáčení si odvážíme cukr, naměříme vodu a vše vaříme asi 5 minut. Pak přidáme 160g marmelády a ještě povaříme 2 minuty. Necháme vychladnout a přidáme rum, promícháme a do této směsi budeme namáčet kostky těsta.

Pravděpodobně budeme mít jeden dort o něco vyšší, tak ten podélně rozkrojíme na dva pláty. Na rozkrojenou část obou plátů namažeme větší vrstvu marmelády.

Kostky těsta si připravíme z druhého upečeného korpusu. Z celého dortu si vykrojíme asi dvoucentimetrový okraj a rantlíček opatrně přendáme na podložku. Střed korpusu nakrájíme na větší kostky a necháme si je složené tak, jak byly před krájením.

Nyní si vyberte jeden plát těsta, který máte namazán marmeládou, to bude spodek dortu. Na plát opatrně přendejte vykrojený rantlíček a do středu skládejte kostky těsta, které namočíte v rozvaru. Nechte nasáknout, maličko vyždímejte a vložte. Složíte si tak celé patro dortu. Na rumový střed dortu položte druhý plát potřený marmeládou a dort je složen. Nyní ho můžete přikrýt dnem od dortové formy a zatížit. Více se promočí, komu to nevadí, může zkusit. Já většinou nezatěžuji, nechám pouze v chladu do druhého dne uležet.

Druhý den utřeme ze surovin polevu, množství rumu a vody volíme podle toho, jak potřebujeme, aby měla poleva dobrou konzistenci. Voda se do polevy přidává horká. Po ztuhnutí polevy se již může dort podávat. Rumový dort

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *