Čočka nakyselo s uzeným masem

I když se říká, že čočka se nemusí dlouho namáčet, já ji namáčím přes noc. Zdá se mi pak lépe uvařená. Vařím čočku v téže vodě, kde byla namočena, jen ji osolím.Tentokrát jsem ji podávala s domácím uzeným, ale je dobrá i se sázeným vejcem a nakládanou okurkou.

Suroviny – asi 500g čočky, sůl, pepř, cukr, ocet, cibuli, slaninu, sádlo, hladkou mouku

Postup – čočku si přebereme a den předem namočíme do studené vody. Před vařením osolíme vodu ve které se namáčela a vaříme téměř doměkka. Potom ji scedíme, ale vývar si ponecháme. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli se slaninou. Když je zlatavá, zamícháme do ní asi 2 lžíce mouky, přilijeme trochu vývaru z čočky, promícháme a asi 5 minut povaříme. Poté přidáme čočku, dochutíme solí, pepřem, octem a cukrem. Necháme asi 10 minut provařit.

Můžeme ji při podávání posypat opečenou cibulkou, já ji ale většinou nedávám, protože ji mám již vmíchnutou do čočky. Ale kdo nechce čočku zahušťovat moukou a raději propasíruje trochu čočky a tím zahustí pokrm, může pak dát trochu opečené cibulky na povrch na ochucení. Čočka nakyselo s uzeným masem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *