Štola

Abych zpříjemnila rodině moje předvánoční uklízení, zatím tedy jen vnitřky skříní a knihovny, a odměnila je za pomoc, upekla jsem jejich oblíbenou štolu. Je to sice trochu dříve než bývá běžné, ale nikdo si nestěžoval, zmizela velice rychle…

Suroviny – 500g polohrubé mouky, špetku soli, 40g droždí, mléko, 120g másla, 80g cukru krupice, 3 žloutky, vanilkový cukr, 250ml smetany, 50g rozinek namočených v rumu, 100g oloupaných nasekaných mandlí, 100g nakrájeného kandovaného ovoce, máslo na potření a moučkový cukr na posypání

Postup – připravíme si kvásek a necháme ho vykynout. Máslo utřeme s cukrem, přidáme vanilkový cukr, kvásek, žloutky, smetanu, mouku, sůl a vlažným mlékem zpracujeme vláčné nelepivé těsto. Pak si těsto dáme na vál, přidáme rozinky, mandle, kandované ovoce a propracujeme. Necháme jednu hodinu vykynout, pak rozválíme, přeložíme a vytvoříme tvar štoly. Necháme na plechu ještě půl hodiny kynout. Pak vložíme do teplé trouby a pomalu upečeme. Ještě teplou štolu potřeme rozpuštěným máslem a hned pocukrujeme větší vrstvou moučkového cukru. Měli bychom nechat štolu vychladnout, zabalit do folie a nechat odležet. Ale to se u nás ještě nepodařilo, většinou se jen čeká až konečně vychladne…Štola

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *