Kudrnatý koláč

Suroviny – 400g hladké mouky, 250g másla, 1 kypřící prášek do pečiva, 100g cukru, 1 žloutek, 30g kakaa, mléko

Na náplň si připravíme 3 kostky měkkého tvarohu, asi 100g cukru, 2 sáčky vanilkového cukru,  2 žloutky, 2 lžičky citronového cukru, 1 bílek /zbyde nám při přípravě těsta/ plus 2 bílky z náplně

Postup – ze všech surovin si zpracujeme těsto, mléko přidáme podle potřeby. Vytvoříme kouli, zabalíme ji do folie a dáme do ledničky vychladit.

Na náplň si utřeme tvaroh s cukrem a vanilkovými cukry. Vmícháme žloutky a citronový cukr. Vše promícháme do hladké konzistence a nakonec do tvarohu vmícháme tuhý ušlehaný sníh ze tří bílků.

Velký plech si vytřeme tukem, nejlépe rukou, aby byla na dně silnější vrstva. Nepečeme na pečícím papíře. Na spodní vrstvu koláče si nastrouháme nahrubo polovinu těsta, poklademe lžicí tvarohovou náplň a na povrch opět nastrouháme zbytek těsta. Pečením se provázky těsta spojí. Kudrnatý koláč

2 komentáře u „Kudrnatý koláč

  1. Jiřina

    Zdravím Vás, Alenko,

    tak tenhle moučník jsem dělala hodněkrát. Výborný je ozdobený nahoře šlehačkou a kouskem kompotovaného ananasu nebo také s kompotovanými mandarinkami, může být v podstatě použito jakékoliv ovoce. Podávala jsem také při různých rodinných posezeních.
    Doporučuji případným čtenářkám!

  2. Alena Autor příspěvku

    Jiřinko, já jsem ho dlouho nedělala, tak jsem ho vyzkoušela minulý týden. Také mi dcera říkala, že by to chtělo trochu šlehačky, ale tu doma běžně nemám. Ale i tak plech zmizel druhý den po upečení. Souhlasím s Vámi, stojí za to ho upéct, je to velmi jednoduché a dle Vaší rady doplnit smetanou a ovocem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *