Vepřový vrabec s bramborovým knedlíkem a špenátem

Suroviny – asi 1 kg vepřové plece nebo krkovice, sůl, drcený kmín, 6 stroužků česneku, 2 velké cibule

Suroviny na knedlíky – 1 kg brambor, asi 300g směsi dětské krupičky a hrubé mouky, 1 vejce, lžičku soli

Suroviny na špenát – větší množství listového špenátu, trochu sádla, 1 cibuli, asi 3 stroužky česneku, 1 vejce, 2 lžíce smetany, sůl, pepř

Postup – maso si očistíme a nakrájíme na větší kostky. Osolíme ho, posypeme drceným kmínem a vetřeme rozetřený česnek. Cibule si oloupeme a nakrájíme na plátky, rozdělíme na proužky a vysypeme dno pekáče. Na ni navrstvíme maso, podlijeme trochou vody a pečeme pomalu v rozehřáté troubě, asi při 160 stupních. Občas promícháme, je-li potřeba podlijeme ještě vodou. Pečeme asi 1,5 až 2 hodiny. Manžel, který jídla z české kuchyni u nás v sobotu vaří, již výpek nezahušťuje, ale můžete si šťávu vydusit na tuk, zaprášit moukou a povařit.

Na knedlíky si uvaříme dopředu brambory ve slupce. Po vychladnutí je oloupeme, najemno nastrouháme nebo propasírujeme. Na vále přidáme vejce, mouku s krupičkou a sůl. Vypracujeme a vytvoříme tužší těsto, ze kterého vytvoříme stejné válečky a hned vložíme do horké, osolené vody. Vaříme asi 15 minut. Vyndáme z vody a nakrájíme na plátky.Důležité je, že si před strouháním brambor již postavíme vodu a dáme ji vařit, abychom nemuseli čekat s hotovými knedlíky, až se nám začne voda vařit. Těsto by mohlo zřídnout.

Na špenátové pyré si očistíme listový špenát, necháme pouze čisté listy bez kořínků a stonků. Opereme pod tekoucí vodou a osušíme. Na sádle si osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme špenát a chvilku podusíme ve vlastní šťávě. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, trochu smetany a nakonec vmícháme vajíčko a necháme srazit. Dochutíme, máme-li ho řidší, můžeme vmíchat trochu strouhanky.Vepřový brabec

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *