Starodávné křehké vánoční pečivo

Je to jeden z mých receptů, který se rodině dělá od pradávna. Můžete vykrájet různé tvary, spojit marmeládou nebo i krémem.  Dříve se do těsta používala strouhaná citronová kůra. Já ji do žádných pokrmů nepoužívám, protože se chemicky ošetřené citrony nedají umýt. Raději ji nahrazuji citronovým cukrem od Vitany nebo bio citronovou kůrou.

Suroviny – 400g hladké mouky, 250g másla, 140g moučkového cukru, 3 žloutky, sáček citronového cukru nebo citronová kůra

Postup – těsto zpracujeme, necháme do druhého dne odležet a pak už vykrajujeme tvary a upečeme. Já jsem letos slepovala jahodovou marmeládou, polévala bílou čokoládou a zdobila vykrajovanými andělíčky z plátků sušeného ananasu. Křehké vánoční pečivo

2 komentáře u „Starodávné křehké vánoční pečivo

  1. Jiřina

    Já též, Alenko, používám ten citronový cukr, citronovou kůru též raději nepoužívala.

  2. Alena Autor příspěvku

    Když to jde chemickým látkám se vyhnout, věřím, že se to má udělat. I za cenu o trochu horší chuti. Dřív jsem kůru nedávala nikam, ale nyní, co se prodává citronový cukr, ji používám, hlavně do kynutých těst. Vitana vyrábí citronovou kůru, ale ta není vůbec dobrá, nevoní, je taková zvláštní. A to někteří lidé vaří domácí džus z citrusů a přidávají do něj i kůru. To si už vůbec nedovedu představit, jak to mohou pít, i kdyby ovoce drhli kartáčem, stejně se postřik neumyje. Učili nás to kdysi dávno při hodinách chemie a nevěřím, že by se stav ovoce zlepšil. Spíše naopak…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *