Pečené vdolky

Měla jsem k dispozici kuřecí sádlo, které jsem si vyškvařila. Používám ho hlavně do kynutého těsta, má babička říkávala, že toto sádlo těsto zjemní a zachová mu dlouhou trvanlivost. Také má mít léčebné účinky, podobně jako slepičí polévka a stejné je to i se slepičím sádlem.  Kuřecí sádlo můžete nahradit máslem nebo slunečnicovým olejem.

Suroviny – 250 g hladké mouky, 1 lžička citronového cukru, 1 vanilkový cukr,  25 g droždí, 2 lžíce cukru, 40 g kuřecího sádla nebo jiného tuku, špetku soli, mléko. Na dokončení plátek másla.

Postup – umícháme kvásek a po vykynutí k němu přidáme ostatní suroviny. Kuřecí sádlo je v normálním stavu tekuté, s ním není třeba dělat nic. Pokud budete používat máslo, rozehřejte je opatrně na malém plameni. Všechno tedy propracujeme, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout. Pak rozdělíme na 8 kousků, vytvoříme kuličky, na plechu je maličko rukou stlačíme do podoby placičky a necháme ještě asi 15 minut dokynout. Pak potřeme rozehřátým máslem a ve vyhřáté troubě upečeme.

Povrch jsem doplnila jahodovým džemem a zakysanou smetanou. Lze použít i jiné druhy, ty vaše oblíbené. Jakou kombinaci máte rádi?Pečené vdolky

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *