Aspikový dort

Jaké budete potřebovat suroviny na přípravu aspikového dortu záleží na tom, pro koho ho děláte a co máte v rodině rádi. Tento jsem dělala pro přítele své dcery, ten má rád feferonky a ostrá jídla, proto jsem na ozdobu přidala pár hodně pálivých papriček.

Na aspik potřebujete asi 1 litr vody a do ní dáte pár kuliček nového koření, černého pepře a asi dva bobkové listy. Do vody vhodíte na části nakrájenou větší cibuli a asi 15 minut povaříte. Mezitím si ve studené vodě namočte 3 sáčky plátkové želatiny a nechte nabobtnat. Pak sceďte vývar, přidejte vymačkanou želatinu a dle chuti přidejte cukr, sůl a ocet. Míchejte, až se želatina rozpustí a nechte trochu vychladnout.

Na tác si dejte dortový kruh nebo jiný okraj, nalijte trochu vývaru s želatinou a dejte ztuhnout do lednice.

Já jsem plnila celerovou pomazánkou a žervé s křenem. Pak také sýrem gouda a čedarem. Z uzenin jsem vybrala uzené a šunku. Na ztuhlou první vrstvu jsem natřela ochucené žervé, na to přišla šunka a zalila jsem to trochou želatiny. Dala do lednice a po ztuhnutí přidala další vrstvu – čedar, zase želatinu, zase šel tác na ztuhnutí do chladu. Pak přišla na řadu pomazánka a uzené, opět želatina a tuhnutí. Nakonec jsem kladla goudu a zalila želatinou. Pak už jsem jen zdobila sýrovými provázky, papričkami a rozmarýnem. Naposledy jsem vše polévala slabou vrstvou a vložila do lednice. Po ztuhnutí jsem nožem objela vevnitř formu a pak jsem ji odstranila. Aspikový dortDílek aspikového dortu

4 komentáře u „Aspikový dort

  1. Jiřina

    Povedl se, Alenko, budete jej rozkrajovat u Vás doma? Pokud ano, vyfoťte jej, prosím, i potom, abychom viděli, jak vypadá i z profilu s těmi vrstvami pomazánek a proložený dalšími ingrediencemi.

    Mějte se pěkně!

  2. Alena Autor příspěvku

    Jiřinko, děkuji, ale zatím nevím, uvidím zítra až jak bude chtít oslavenec. Doufám, že se mu bude líbit a i chutnat. On má rád aspikové lahůdky.

  3. Jiřina

    Děkuji, Alenko, splnila jste mé přání a vyhotovila fotografii jednoho dílku dortu, abychom viděli, jak vypadá také na řezu. Vypadá to dobře a také ta kytička na jeho povrchu je zajímavá. Je vidět, že máte spoustu fantazie, jak vytvořit různé ozdoby na Vašich výtvorech.

    Určitě chutnal a doufám, že oslavenec proti jeho rozkrájení nic nenamítal.

    Pozdravuji celou Vaši rodinku.

    Jiřina

  4. Alena Autor příspěvku

    Jiřinko, oslavenec nenamítal, ale já jsem se obávala, aby potom dort v pořádku odvezli domů. A tak si ho rozkrájeli až večer doma a dcera ho vyfotila a fotku umístila na stránky. Z ohlasů vím, že jim moc chutnal a i jejich návštěva byla dortem nadšena.

    Co se týče mé fantazie, tak tu tedy moc nemám. Ale když mám vytvořit dort, ať už pečený nebo nějaký jiný, pár dní předem se připravuji, promýšlím, co by se dalo udělat. Nemám ráda přeplácanost a také preferuji, aby vše, co se umístí na dort bylo k jídlu, aby se dort mohl dobře rozkrájet, aby to prostě bylo funkční. Přece jenom jsou to potraviny a s těmi by se nemělo plýtvat.

    A v tomto případě jsem procházela marketem a koukala po nějakých sýrech, zelenině nebo uzeninách, z kterých bych mohla udělat nějakou ozdobu. A padl mi do oka sáček s maličkými feferonkami. A bylo to, Martin je rád, k tomu nějaký stonek, to už jsem hned věděla o sýru spleteném v copánek a nakonec to chtělo nějaké zelené, pórek se mi na vykrajování kupovat nechtěl, tak jsem zvolila rozmarýn, který mám na okně. No moc fantazie v tom není, ale výsledek byl dobrý, všem se mé dílko moc líbilo a když chutnalo, není co řešit. Spokojeni jsme všichni a tak to má být. A navíc během práce, která trvá několik hodin, mi přicházeli gratulace, bylo to takové pěkné čtvrteční dopoledne-:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *