Magdiny vánoční ořechové kostky

Další z receptů od mé milé sousedky. V její rodiny tyto řezy pekly vždy na vánoce a podávaly s tradičním vánočním cukrovím. Aby řezy neoschly, po upečení je Magda nakrájí na kostky přímo na plechu, aby věděla, kde budou jednotlivé kostky. Nevyndává je z plechu, ale potře povrch jednotlivých kostek čokoládovou polevou a ozdobí ořechovým jádrem. Takto připravené vydrží čerstvé podstatně déle. Ale prý to není problém, zmizí vždy velmi rychle. Když budete péct moučník během roku a hned ho podávat, můžete ho polít po celé ploše, posypat oříšky nebo si vyznačit kostky před úplným zaschnutím čokolády a ozdobit jednotlivé kostky celým jádrem. Já jsem je zdobila nastrouhanými oříšky, protože celá jádra už nemám, čekám na novou sklizeň.

Suroviny na těsto – 250 g másla, 150 g cukru, 6 vajec, 2 lžíce kakaa, 180 g vlašských ořechů, 100 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek.

Suroviny na polevu – 80 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 lžíce holandského kakaa, 1-2 lžíce mléka, 1 lžíce kukuřičného škrobu

Ještě budeme potřebovat domácí pikantní marmeládu – Magda používá slívovou, já jsem mazala rybízovou  s jahodami a celá jádra vlašských ořechů.

Postup – máslo utřeme s cukrem a po jednom přidáme žloutky. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Do utřeného krému přidáme kakao, pak postupně mouku s nastrouhanými oříšky a kypřícím práškem a současně i většinu sněhu, abychom mohli vše promíchat. Nakonec přidáme zbytek sněhu a již ho jen lehce vmícháme. Těsto nalijeme na velký plech a upečeme.

V menší rendlíku opatrně rozpustíme máslo, přisypeme prosátý cukr, kakao a škrob, rychle promícháme, přilijeme trošku mléka a vše spojíme. Nesní se směs vařit, hlídáme teplotu, můžeme rendlík zvednout nebo ho přesunout vedle a počkat, Když se suroviny spojí, můžeme čokoládou polevu použít.

Upečený moučník necháme vychladnout a pak na celou plochu natřeme marmeládu. Dokončíme čokoládovou polevou a ozdobíme ořechy.Magdiny vánoční ořechové kostky

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *