Babiččino hovězí na smetaně

Příprava pokrmu začíná už den předem. Pěkný kousek hovězí plecka očistíme, okrájíme všechny blanky, prošpikujeme slaninou nebo uzeným masem, je -li potřeba, většinou bývá,  svážeme provázkem do pěkného tvaru. Očistíme a nakrájíme větší množství mrkve, celeru, petržele a cibule. Rozpustíme kousek másla, opatrně, abychom ho nespálili a celý kousek masa v něm omočíme, popřípadě ho lžící nalijeme  do všech záhybů. Do nádoby s víkem nasypeme část zeleniny, na ni položíme maso a celé ho pokryjeme zeleninou. Přikryjeme víkem a uložíme do druhého dne v ledničce.

Před přípravou zeleninu z masa odstraníme, přidáme trochu nakrájeného uzeného nebo slaniny a vše opečeme na troše sádla. Když se rozvoní, přendáme zeleninu do nádoby, v níž budeme dusit maso. Maso osolíme a v tuku po zelenině ho ze všech stran opečeme. Několik kuliček celého černého pepře, nového koření a pár bobkových listů dáme do kastrůlku a asi pět minut povaříme.

Nyní k zelenině se slaninou přidáme vývar z koření, maso, přidáme trochu horké vody nebo vývaru a přikryté dusíme. Mezitím si připravíme jíšku na zahuštění. Kousek sádla rozpustíme, vmícháme trochu hladké mouky a restujeme, až začne jíška trochu hnědnout. Potom odstavíme a necháme vychladnout.

Měkké maso vyndáme z vývaru a přikryté ponecháme stranou. Do šťávy přidáme  jíšku, rozmícháme a asi 20 minut za občasného míchnutí povaříme. Dochutíme solí, krátce před dokončením vmícháme smetanu na šlehání a prohřejeme. Já ji vmíchávám do části omáčky, kterou odeberu, promíchám a pak teprve vše vliji do celého množství.

Maso zbavíme provázku, nakrájíme přes vlákno na plátky a vložíme do hotové omáčky, aby se prohřálo. Podáváme nejlépe s knedlíky. 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *