Jablkové lodičky a skořicové kuličky s jablky

Peču pro jednoho strávníka a případné návštěvy. Proto jsem z jednoho těsta upekla dva druhy kynutého pečiva. Těsto a náplň je stejná, liší se jen konečná úprava.

Suroviny na těsto – 500 g hladké mouky, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 40 g droždí, špetka soli, 2 žloutky, 130 g másla, mléko podle potřeby

Suroviny na náplň – 300 ml vody, 1 kousek celé skořice, plátek limetky, 1 hvězdička badyánu, 1 vanilkový pudink s pravou vanilkou, 50 g cukru

Dále budeme potřebovat jablka a drobenku z hrubé mouky, cukru a másla. Nakonec do ní vmícháme trošku mleté skořice. Na potření si připravte 1 vajíčko.

Postup – nejprve zaděláme kynuté těsto. Droždí utřeme s troškou cukru a teplého mléka a necháme vykynout. Mouku smícháme se solí, cukry, žloutky, s rozpuštěným máslem, přidáme vykynutý kvásek a podle potřeby mléko. Zpracujeme hladké a nelepivé těsto, přikryjeme a necháme ho hodinku kynout.

Na náplň si odměříme 300 ml vody, přidáme cukr, skořici, plátek oloupané limetky a hřebíček. Asi 2 minuty povaříme. Ve zbytku vody rozmícháme pudink, vlijeme do vařící vody a asi 2 minuty povaříme. Hladký krém odstavíme a během chladnutí ho občas promícháme.

Nyní promícháme suroviny na drobenku, ochutíme ji skořicí. Na potření si rozkvedláme jedno vajíčko. Jablka omyjeme, oloupeme a vykrájíme jádřince. Vkládáme je do okyselené vody, aby příliš nezhnědla. Před použitím přecedíme a nakrájíme. Do lodiček dáváme slabé plátky, do kuliček čtvrtky nebo podobné kousky jablek v celku.

Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu. Z první budeme tvarovat lodičky. Těsto rozválíme, vykrájíme větší oválky, po stranách je po délce asi 1,5 cm od okraje nakrojíme. Pouze strany, u vrcholu a spodku necháme oválek vcelku. Do středu oválku klademe lžičkou pudink, potřeme celou plochu, na ni složíme slabé plátky jablek a okraje přeložíme přes náplň na druhou stranu. Spojíme uprostřed, těsto potřeme vajíčkem a necháme na plechu kynout, poté upečeme.

Na kuličky si také vyválíme těsto, vykrájíme větší kola, potřeme je pudinkem, poklademe větším kouskem jablka, zabalíme podobně jako buchtu, spojíme a trochu zakulatíme, jak to půjde. Spojem klademe na plech a necháme kynout. Potřeme vajíčkem a posypeme skořicovou drobenkou, poté upečeme. 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *