Kynuté vdolečky

Suroviny – 500 g hladké mouky, špetka soli, 2 žloutky, 70 g cukru, 30 g čerstvého droždí, 100 g másla, mléko podle potřeby

Na dokončení – na zdobení povidla nebo marmeládu, ochucený tvaroh, zakysanou smetanu nebo šlehačku, sádlo na smažení

Postup – z droždí, trošky cukru a vlažného mléka umícháme kvásek a necháme ho vykynout. Máslo pomalu rozehřejeme, žloutky rozkvedláme v části mléka. Všechny suroviny promícháme, vymícháme jemné těsto a přikryté necháme kynout. Po hodině z těsta nakrájíme stejné dílky, z každého vypracujeme kuličku, kterou rukou zploštíme a necháme kynout asi 15 minut. Poté smažíme po obou stranách v rozehřátém sádle. Vdolečky ozdobíme dle naší chuti a podáváme nejlépe teplé, ale dobré jsou i studené. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *