Splétané jidáše potřené medem

Suroviny – 500 g hladké mouky, 120 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 3 žloutky, špetka soli, 100 másla, kostička droždí

Na dokončení – 1 vejce, včelí med

Postup – z droždí, trochu cukru, mouky a vlažného mléka vymícháme kvásek a necháme ho nakynout. Máslo rozpustíme, mléko ohřejeme, přidáme ostatní přísady i s kváskem a vypracujeme hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme těsto nakynout.

Potom těsto rozdělíme na stejné díly a vyválíme z nich válečky. Splétáme různé tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pomašlujeme vejcem a necháme ještě nakynout. Po upečení potřeme ještě horké jidáše tekutým včelím medem. 

Hrnkové lívance

Množství surovin si upravte, pokud bude potřeba, záleží na plnosti hrníčků. Těsto je klasické lívancové, ne příliš tekuté ani husté.

Suroviny – 2 hrnky hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce cukru, 2 vejce, 1 hrnek mléka

Postup – vejce rozšleháme s mlékem, vsypeme mouku a další suroviny a řádně vymícháme hladké těsto. Na pánvi opékáme lívanečky a libovolně doplníme ovocem, mléčnými výrobky…

Karbanátky s játry

Suroviny – 450 g vepřové plece, 160 g vepřových jater, 90 g uzeného bůčku, 1 cibule, 1 stroužek česneku, hrst nakrájené natě (pažitka, petržel. cibule), 1 vejce, sůl, mletý černý pepř

Postup – všechny masité přísady umeleme, česnek utřeme, cibuli najemno nakrájíme. Spojíme se všemi přísadami a dáme na hodinu odležet. Pak tvarujeme karbanátky a pozvolna je opečeme z obou stran na sádle. 

Přání pro pana Valníčka

Dnes, 11. dubna, se dožívá krásných 94 let Boris Valníček, vědec, astrofyzik, astronom, ale také spisovatel, zakladatel československého kosmického výzkumu a rentgenové astronomie. V knize „Špatné časy pro život“ vzpomíná na svého otce Jana a na prožité roky v krnském okolí. Více se o něm i jeho životě dozvíte na obecních stránkách Krnska.
Popřejme mu společně mnoho zdraví, štěstí a spoustu dalších spokojených let.

Sezamové placičky LC

Suroviny – 1 vejce, 50 g mletých mandlí, 40 g sezamových semínek, asi třetinu lžičky soli

Postup – všechny suroviny smícháme dohromady. V ruce tvoříme kuličky, které na plechu s pečícím papírem zploštíme. Když se zbarví spodní strana, jsou hotové.