Pečené maso s cuketou

Typické LC jídlo. Nyní je plno cukety, přidávám pro ilustraci pro ty, co si nevědí rady, jak je vidět z dotazů, které dostávám. Příprava je velmi jednoduchá.

Použít můžete jakékoli maso s výjimkou hovězího, které potřebuje delší dobu na přípravu. Já jsem zvolila vepřovou pečeni. Plátky jsem naklepala, osolila, opepřila čerstvě namletým pepřem. Postupně jsem je opekla z obou stran na sádle a odložila.

Větší cibuli jsem nakrájela na proužky, cuketu omyla a nakrájela na plátky, papriku na proužky. Všechnu zeleninu jsem opekla ve výpeku z masa. Potom jsem ji nasypala do pekáčku, na ni rozložila plátky masa, trochu prohrábla, aby se dostala zelenina i na povrch, a dala do předehřáté trouby péct.

Pokud zvolíte kuřecí či krůtí maso, postup bude podobný, jen bych ho nepekla,  Je to zbytečné, zeleninu bych chvíli podusila na pánvi. K cuketě lze samozřejmě přidat jakoukoli jinou zeleninu, nemusí se podlévat, pustí si šťávu. 

Dort Spongebob

Děkuji tímto paní Michaele, podle jejíhož návodu jsem dortík stvořila. Nemám ho tak krásně barevný jako ona, a ani tak krásně zpracovaný, jelikož to neumím, ale i tak vyloudil úsměv na tváři…Potahovala jsem marcipánem a ten barvy příliš nemiluje.

Inspirace – stránky ženy.iprima. cz – autorka Michaela

Čokoládový termix LC

Suroviny – 160 g kokosového mléka Royal Thai, 25 g čokolády Carla 70 %, 250 tučného tvarohu v kelímku

Postup – mléko přivedeme k varu, nalámeme čokoládu a necháme rozpustit. Pak vmícháme metličkou tvaroh, nalijeme do misky a dáme ztuhnout do lednice.

Nesladím, ale kdo potřebuje, přidá k mléku sladidlo, nejlépe erythritol…

Celé množství obsahuje – 2468 kJ, 25 g bílkovin – 18 g sacharidů – 46 g tuků

Štola s ořechy

Suroviny – 400 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 80 g másla, špetka soli, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 25 g čerstvého droždí

Na dokončení – mleté vlašské ořechy smíchané s moučkovým cukrem

Postup – vymícháme kvásek a necháme ho vykynout. Přidáme ho k ostatním surovinám, vymícháme těsto a necháme ho hodinu kynout. Potom vyválíme plát, posypeme ho cukrem s ořechy, složíme jako štolu – pravou část doprostřed, levou přes ni, a necháme asi 20 minut kynout. Potom vložíme do předehřáté trouby a upečeme.

 

 

 

 

Rybízový dort s okénkem

Dort jsem pekla ve formě o průměru 25 cm, ráfek na střední část měl průměr 15 cm. Doporučuji upéci ještě jeden menší korpus, na který postupně naložíte zbytky připravené náplně. Nikdy mi nevyjde přesně náplň, vždy jí mám o něco víc. A než ztuhne dort v lednici, tento „zbytkový“ přijde vhod.

Suroviny na korpus – 3 vejce, 100 g cukru, 50 g slunečnicového oleje, 1 vanilkový cukr, 100 g mléka, 120 g hladké mouky, 1 lžička pečivového kypřícího prášku

Suroviny na střední ovocnou část – 500 g bílého smetanového jogurtu 10 % tuku, 400 g rybízové čerstvé šťávy, 100 g cukru krupice, 250 g smetany na šlehání 33 % v kelímku, 4 plátky želatiny

Suroviny na vanilkovou náplň – 500 g smetany na šlehání 33 % v domečku, 750 g bílého smetanového jogurtu 10 % tuku, vanilková semínka z celého lusku, 100 g moučkového cukru, 8 želatinových plátků

Postup – vejce ušleháme s cukry,  zašleháme olej a mléko. Nakonec do těsta lehce vmícháme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Těsto nalijeme do dortové formy a upečeme. Potom necháme vystydnout, vyndáme, formu umyjeme, ráfek položíme na podnos, na kterém budeme dort podávat, vložíme do něj korpus.  Strany formy vyložíme  pruhem folie a na střed korpusu položíme menší ráfek, který také vyložíme folií.

Na střední ovocnou část si nejprve připravíme ovoce. Rybízové kuličky omyjeme a vylisujeme z nich šťávu. Přidáme k nim cukr a asi 5 minut povaříme a necháme vystydnout. Želatinu namočíme to trošky vody. Smetanu ušleháme, jogurt osladíme. Smícháme jogurt, ovocnou šťávu a šlehačku.  Nyní dáme na malý plamen rozpustit za stálého míchání želatinu, potom do ní přidáme asi 2 lžíce rybízové hmoty, promícháme a vmícháme zpátky. Metličkou vše řádně spojíme a hned naplníme hmotou prostřední kruhový ráfek. Dáme do ledničky na několik hodin zatuhnout.  Před dalším plněním  opatrně odstraníme ráfek, pak i folii.

Nyní připravíme podobně jako ovocnou i vanilkovou náplň. Smetany ušleháme, jogurt promícháme s cukrem a vanilkovými semínky, želatinu namočíme do pár lžic  vody. Když máme promícháno, zahřejeme trochu želatinu, promícháme s troškou hmoty, vrátíme zpátky a řádně vše spojíme. Krém lžicí nandáme do prázdného místa kolem ovocného kruhu a navršíme ho i na povrch, zarovnáme, popřípadě stěrkou ozdobíme. Doplníme čerstvým rybízem…

Písmenka na památku

Milí návštěvníci, nabízím vám na zhlédnutí knížku celou písmenek a obrázků pro mou tříletou vnučku. Napadlo mě, že tři roky jsou významné období, které si zaslouží  připomenutí i v pozdějším čase. A protože se vnučka seznamuje s písmenky, vyšila jsem písmena a k nim věci, které zná a lépe si tak abecedu osvojí.

Jednotlivé obrázky jsem našla ve starých časopisech, které mám doma – Praktická žena, Dorka, Anna a Křížkový steh. Mnohé jsem si upravila na velikost, kterou jsem potřebovala, mnohé jsem si sama nakreslila. V jednom případě jsem vnučku podcenila a přidala tak na stránku nesprávný obrázek. Nenapadlo mě, že zná celé jméno mořského koníka, zařadila jsem ho pod písmenko K…

Aby nebyly stránky jednolité, kombinovala jsem dvě různé barvy podkladu a důsledně je střídala. Původně jsem myslela, že dvě stránky spojím k sobě, bílou a béžovou, ale nakonec to nešlo udělat, sešité byly hodně silné. Jednotlivé stránky jsou přibližně ve velikosti A 5, koupila jsem na ně desky a průhledné obaly, do nichž jsem jednotlivé listy vložila. Hlavně kvůli trvanlivosti, aby přečkaly časté prohlížení a listování. Nechala jsem je volně vložené, aby se daly v případě potřeby vyndat. Zadní stranu jsem založila, zažehlila, vypárala a zakryla samolepícím bílým papírem. A aby to nebylo úplně bílé, polepila jsem zadní stranu samolepkami s předměty začínající tím správným písmenem. Některé karty nejsou úplně plné, postupně se tam samolepky můžou přidávat. Jak jsem zjistila a také zakoupila, dnes se prodává plno knížek se samolepkami, může si je tam vnučka sama přidávat…

 

Jednoduché košíčky bez formiček

Upekla jsem zbytek těsta z mřížkového koláče v papírových košíčcích a překvapivě udržely tvar košíčků. Upečené korpusy jsem nechala vychladnout, pak z papíru vyjmula. Jsou trvanlivé, tužší než bývají, ale naplněním některým tvarohovým krémem, ochuceným mascarpone nebo ušlehanou smetanou zvláční.

Suroviny – 250 g polohrubé mouky, 1 lžička pečivového kypřícího prášku, 1 vanilkový cukr, 90 g moučkového cukru, 1 vejce, 125 g másla

Postup – všechny suroviny na vále zpracujeme v těsto, vyválíme plát, vykrájíme kolečka, aby nám pasovala do košíčků, které máme. Volně do nich těsto vložíme, část musí být po stranách.  Naskládáme je volně na plech a upečeme. 

Drobenkový tvarohový dort

Suroviny na těsto – 80 g polohrubé mouky, 50 g cukru krupice, 1 lžička pečivového kypřícího prášku, 50 g másla

Suroviny na náplň – 250 g tučného tvarohu v kelímku, 100 g tučné zakysané smetany, 40 g moučkového cukru, 20 g kukuřičného škrobu, 100 ml plnotučného čerstvého mléka, semínka z jednoho vanilkového lusku

Postup – máslo necháme při pokojové teplotě změknout, přisypeme ostatní suroviny a rukou zpracujeme drobenku. Polovinu nasypeme do menší kruhové formy, kterou jsme vymazali máslem.

Do tvarohu vmícháme škrob a když máme hladkou hmotu, přidáme postupně další přísady. Hladkou tvarohovou náplň po částech vložíme na drobenku. Povrch posypeme druhou částí drobenky a upečeme. 

 

Dortíčky s mascarpone

Suroviny na piškot – 5 vajec, 150 g cukru krupice, 5 lžic oleje, 180 g hladké mouky, 1 lžička pečivového kypřícího prášku, 20 g kakaového prášku

Suroviny na krém – 500 g mascarpone, 250 ml smetany na šlehání 33 % v domečku,  asi 2 lžíce moučkového cukru, semínka z půlky vanilkového lusku

Postup – vejce ušleháme s cukrem, pak zašleháme olej. Mouku, kypřící prášek a kakao promícháme, prosejeme a lehce vmícháme do vaječné pěny. Těsto rozetřeme na velký plech a upečeme.

Mascarpone lehce promícháme s cukrem a semínky. Smetanu ušleháme a obě suroviny jemně spojíme.

Z piškotového plátu vykrájíme kolečka, nastříkáme na ně krém, spojíme a vršky doplníme ovocem.