Dortík s motorkou a jednorožcem
Mazanec velikonoční
Suroviny – 500 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 80 g másla, 1 kostička droždí, 2 žloutky, asi 250 g mléka, 100 g rozinek naložených v rumu, mandle na posyp, 1 vejce
Postup – ohřejeme část mléka s lžící cukru, rozdrobíme do něj droždí a necháme nakynout. Žloutky, zbytek cukru a cukr vanilkový ušleháme, máslo rozpustíme. Pak postupně smícháme kvásek, žloutkovou směs a osolenou mouku spolu s potřebným množstvím mléka. Do vypracovaného těsta vmícháme okapané rozinky. Z těsta utvoříme bochánek a necháme ho asi hodinu kynout. Potom nastřihneme uprostřed křížek, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme asi na 180 stupňů, o 10 minut později o něco teplotu snížíme a dopečeme.
Bábovka s rozinkami
Suroviny – 4 vejce, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 170 g másla, asi 50 ml mléka, asi 250 g polohrubé mouky, 1 pečivový kypřící prášek, 100 g rozinek, rum
Postup – den předem namočíme rozinky do rumu.
Máslo utřeme s cukry, pak po jednom přidáváme žloutky. Mouku smícháme s kypřícím práškem, bílky ušleháme. Do žloutkové části po částech vmícháváme mouku se sněhem, podle potřeby přidáme trochu mléka. Nakonec vmícháme okapané rozinky. Těsto nalijeme do připravené formy a pozvolna upečeme.
Přání
Velikonoce 2023
Letošní svátky proběhly skoro stejně jako loňské. Opět jsem měla v knihovně celou krnskou školu a školku, opět jsem jim vyprávěla o tradicích a zvycích. Proběhlo i velké pečení nejen pro zmíněné děti, ale i pro známé a koledníky. Každý návštěvník velikonoční výstavy a všechny děti si odnesli nejen cukroví, ale i ptáčka na větvičku.
Slaný čtvercový dort
Na dort použijte pomazánky a další suroviny podle vaší chuti, co máte rádi. Napíši, jak jsem dort skládala a jaké potraviny jsem měla připravené. Základem je toustový chléb, mně stačilo jedno větší balení. Na promazání jsem použila pomazánková másla Boni, která jsou chuťově dobrá a neuvolňují tekutinu jako některé čerstvé sýry. A také z důvodu časového, potřebovala jsem mít dort brzy hotový, tak jsem zvolila tuto variantu.
Pomazánka pažitková – 2 pomazánková másla bez příchuti, asi 100 ml smetany ke šlehání, 2 hrsti najemno nakrájené pažitky, sůl. Pomazánkové máslo postupně naředíme smetanou, aby se dalo lehce roztírat, osolíme podle chuti.
Pomazánka křenová – 2 pomazánková křenová másla, asi 100 ml smetany na šlehání, čerstvý křen a sůl podle chuti. Opět máslo naředíme a dochutíme podle chuti.
Dále jsem si připravila 6 natvrdo vařených a nahrubo nastrouhaných vajec, 200 g najemno nastrouhané goudy, 400 g šunky, po 100 g turistického salámu, paprikáše, poličanu a pancetty, 200 g herkulesu, 1 dunajskou klobásu, 1 balení sýru korbáčik, 1 balení babybelu, rajčata, malé okurky.
Nyní budeme skládat dort. Základní patro jsem složila ze čtyř toustových plátků k sobě po stranách slepených. Plátky jsem střídavě potírala pomazánkami. Na pažitkovou jsem vrstvila část vajíček se sýrem, na křenovou šunku. Plátky toustů jsem potírala pomazánkami i zespodu, aby se mi přilepily na suroviny. Po složení jsem celý dort obmazala křenovou pomazánkou. Strany jsem obložila herkulesem. Na vršek jsem potom naskládala části rajčat, malá jsem neměla, a různé druhy sýrů a uzeniny. Lehce jsem přikryla dort fólií a nechala do druhého dne v ledničce rozležet.
Charlotta Lotuska
Suroviny na rolády – 400 g vajec, 240 g krupicového cukru, 240 g hladké mouky, rybízová marmeláda
Suroviny na krém s Nutellou – 250 g másla, 100 g Nutelly
Suroviny na krém do středu moučníku – 500 ml smetany na šlehání v domečku, 100 g pomazánky Lotus, 250 g mascarpone, 100 g sušenek Lotus
Postup – nejprve upečeme dvě rolády. Vejce vyklepneme do hrnce, přidáme cukr, promícháme a zahříváme, až se cukr rozpustí. Hlídáme, abychom vejce neuvařili. Když je hmota teplá, vylijeme ji do mísy a šleháme do husté pěny. Nakonec zlehka vmícháme mouku. Těsto rozdělíme na dva plechy vyložené pečícím papírem a postupně upečeme. Necháme vychladnout. Potom plát otočíme na čistý papír, stáhneme použitý, otočíme, a celou plochu potřeme marmeládou. Stočíme do rolády, pomocí papíru utáhneme a dáme do ledničky vychladit.
Na první krém rozšleháme máslo s Nutellou.
Na druhý krém vlijeme do mísy od šlehače smetanu, mascarpone a pomazánku Lotus. Nejprve šleháme pomaleji, postupně rychlost zvyšujeme. Ušleháme hustý krém. Sušenky rozdrtíme a vmícháme je do hotového krému.
Rolády vyndáme z ledničky a ostrým nožem nakrájíme asi centimetrové plátky.
Nyní budeme skládat Charlottu. Vyšší mísu (použila jsem nádobu od odstředivky na saláty, ale neměla rovné dno, proto není vršek zaoblený) vyložíme fólií a dno i stěny vyplníme jednou vrstvou nakrájených plátků rolády. Potřeme je prvním krémem, přičemž si ho trochu ponecháme na uzavření moučníku. Střed vyplníme druhým krémem, uhladíme povrch a na něj rozetřeme zbytek prvního krému. Celé uzavřeme roládovými plátky. Přikryjeme fólií a dáme do chladu ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Poté vyklopíme a opatrně krájíme na dílky.