Vepřová tlačenka

Na jednu menší tlačenku si připravte – 1 velké vepřové koleno, 1 velkou vepřovou nožičku, 1-2 stroužky česneku, sůl, majoránku, mletý pepř, celý pepř, nové koření, bobkový list,  střevo na tlačenku

Postup – maso očistíme a vložíme do horké vody. Přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list, osolíme a uvaříme maso doměkka. Potom necháme trochu vychladnout a maso obereme z kostí. Rozdělíme si ho na hromádky, libové, tučné a kůže. Libové nakrájíme na větší kostky. Tučné můžete částečně přidat k libovému, já jsem nedávala, nebo ho můžete umlít a umíchat pomazánku. Ač to tak nevypadá, i to tučné je hodně zdravé, hlavně na klouby. Kůže umeleme.

Do větší mísy vložíme kostky libového masa, umleté kůže, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a rozemnutou majoránku. Vše zalijeme asi půl litrem vývaru a promícháme. Ochutnáme, směs by měla být trochu více překořeněná, varem se část chuti vstřebá.

Střívko na tlačenku na jednom konci zavážeme provázkem, nalijeme masovou směs a zavážeme i druhý konec. Do většího hrnce nalijeme vodu, položíme do ní tlačenku, uvedeme k varu a velmi pomalu vaříme 30 minut. Poté opatrně vyndáme, položíme na plech či jinou podobnou desku a necháme ji vychladnout. Asi po půl hodině tlačenku otáčíme, aby se stejnoměrně rozložil tuk a koření. Když budeme mít v tlačence vzduchové bubliny, propíchneme ji špendlíkem, když už bude trošku  vychladlá.

Podáváme nakrájenou na plátky s nasekanou cibulí a octem, který můžeme trochu zředit. A samozřejmě s domácím chlebem. Vepřová tlačenka

2 komentáře u „Vepřová tlačenka

  1. Jiřina

    Ještě jednou dnes reaguji na Vaše recepty, milá Alenko.

    Párkrát jsem též tlačenku dělala. Pravda, už je to dávno, kdy naposled. Ale já jsem vždy, když už byla hotová, tak jsem ji na něco položila, většinou na nějaký pekáč, to kdyby se náhodou stalo a něco by vyteklo, a potom jsem ji nahoře zatížila – ne však něčím moc těžkým – až do vychladnutí. Ona potom dostala takový rovnoměrný oválný tvar.

    To však nebylo až tak důležité, podstatné samozřejmě bylo, jak chutnala. Většinou ano…

    Mějte se pěkně.

    Jiřina

  2. Alena Autor příspěvku

    Jiřinko, díky, já ji dělala poprvé. Máme ji rádi, ale to co se prodává, se většinou nedá jíst. I když se mi v obchodě líbila, většinou nebyla dobrá, někdy šla zrovna slepicím, někdy divně voní nebo spíš smrdí. Tak jsem posbírala rady od přátel a pustila se do ní. Je to jednoduché, moc práce s ní není, asi jako se sulcem, je to podobné. A byla moc dobrá. dělala jsem ji, když jsem měla doma syna, aby nás bylo víc a snědla se. A za dva dny byla pryč, je pravda, že byla přece jenom užší a menší než bývá kupovaná, ale i tak. Krásně voněla a i cenově to vyjde moc dobře. A klouby si to taky pochvalovaly, dnes jsem jim dala zabrat, prochodili jsme toho hodně…
    Já ji po uvaření položila na plech, právě kdyby něco vyteklo, ale bylo všechno v pořádku. Taky mi radili, ať ji zatížím, ale přišlo mi to zbytečné, příště vyzkouším.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *